Този кемпер се нарича Stella Vita и разчита изцяло на слънчевата

...
Този кемпер се нарича Stella Vita и разчита изцяло на слънчевата
Коментари Харесай

Соларни панели задвижват изцяло кемпер, вижте къде

Този кемпер се назовава Stella Vita и разчита напълно на слънчевата сила за своето задвижване. Превозното средство е създадено от студенти на Технологичния университет в Айндховен, Нидерландия. На 19 септември т.г. екип на кемпера започва 3000 км пътуване със Stella Vita - от Айндховен до испанския град Тарифа, преминавайки през Белгия и Франция. Те съумяват да участват на 24-часовото съревнование за слънчеви коли European Solar Challenge, което се организира на всеки две години на някогашната писта за Формула 1 в белгийския град Золдер.

Но дано забележим по какъв начин е планиран кемперът. Вътре той е оборудван с кухня, легло, диван, душ и тоалетна. Ала по-интересното е, че генерираната от слънчевите панели на кемпера сила надвишава употребяваната по време на шофиране, което го прави доста енергийно ефикасен. За това оказват помощ няколко характерности, измежду които формата на транспортното средство, което има заоблена предна страна и задница с дребна повърхнина. Освен това кемперът е планиран с възможно най-леки материали в интериора и външната част. Частите на транспортното средство също са с минимално тегло, само че не за сметка на здравината им. Тежи 1700 кг и е с дължина от 7.2 м. Превозното средство развива оптималната скорост от 120 км/ч и пробег от 600 км, който при слънчево време доближава 730 км. Има 4 порти и в него могат да пътуват двама души.

Литиево-йонната батерия на кемпера е с потенциал от 60 kWh. Когато той не е в придвижване, цялостното й зареждане лишава 2-3 дни. Stella Vita има повдигащ се покрив, за да се обезпечи задоволително пространство за действия отвън шофирането - спане, готвене, хранене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР